ارضاء غرایز و سعادت
1- حضرت رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: از سعادت مرد مسلمان شباهت فرزندش به او و زن خوشکل با ایمان و مرکب خوب و خانه ی وسیع است.
منبع : بحار جلد 23 ص51
2- حضرت رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: چهار چیز از سعادت مرد است: رفقای خوب و فرزند نیکو و زن مطیع و اینکه کسبش در بلدش باشد یعنی رفاه اقتصادی.
منبع : بحار جلد23 ص55
3- حضرت امام صادق (علیه السّلام) می فرمودند: سه چیز از سعادت است: زن مطیع و فرزند نیکو و رزقی که مایه ی رفاه و آسایش عائله باشد.
منبع : بحار جلد3 ص5
4- حضرت امام صادق (علیه السّلام) می فرمودند: از سعادت آدمی خانه ی وسیع است.
منبع : مکارم الاخلاق ص65
5- حضرت رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: از سعادت مرد، زن خوب و خانه وسیع و مرکب خوب و فرزند صالح است.
منبع : مکارم الاخلاق ص65
اسلام با رضاء غرائز و لذات در حدود مصلحت کمال توجه را دارد و آن را از شاخه های سعادت بشر می داند ولی لذت را اصل سعادت و ریشه ی خوشبختی نمی شناسد.
6- حضرت رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرمودند: کسیکه از نعمت های خداوند درباره ی خودش جز خوردن و نوشیدن و پوشیدن چیزی نبیند رفتارش نارسا و عذابش نزدیک خواهد بود.
منبع : سفینه (دنا) صفحه 464
در نظر رهبر گرامی اسلام سعادت بشر عبارت ازتکمیل تمام جهات مادی ومعنوی و ارضاء کلیه ی تمایلات انسانی و حیوانی است. کسیکه به عنوان توجه به جهات معنوی تمایلات مادی خود را نادیده گرفت به خطا رفته و همچنین کسیکه درجلب لذائذ مادی جهات روحانی را از دست داد او نیز به بیراهه قدم گذارده است.
7- حضرت امام باقر (علیه السّلام) می فرمودند: حفظ موازنه و تعادل جسم و جان بزرگترین عامل پیروزی و سعادت انسان است.
منبع : وسائل جلد 4 ص 106
ائمه اسلام (علیهما السّلام) در مواردی که پیروان خود را دچار تندروی در جنبه ی معنوی یا شأن مادی می دیدند فوراً با تذکرات لازم آنها را تعدیل نموده و به راه مستقیم هدایت می نمودند.
8- حضرت امام باقر (علیه السّلام) می فرمودند: آرمیدن در آغوش تنبلی و بطالت، دوری جستن از خوشبختی و سعادت است.
منبع : غررالحکم ،ص729
9- حضرت رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلّم) می فرمودند: چهار چیز از سعادت و خوشبختی و چهار چیز از شقاوت و بدبختی است. آن چهار چیز که از سعادت است زن خوب، خانه ی وسیع ، همسایه ی خوب و مرکب خوب و آن چهار چیز که از شقاوت است : همسایه ی بد، زن بد، خانه ی تنگ و مرکب بد.
منبع : مکارم الاخلاق ص65
10- حضرت امام علی (علیه السّلام) در ضمن وصایای خود به حضرت امام حسین (علیه السّلام) فرموده اند: خوشبخت و رستگار کسی است که علم و عملش، دوستی و دشمنیش، گرفتن و رها کردنش، سخن گفتن و سکوتش، رفتار و گفتارش تنها بر اساس رضای الهی استوار باشد و برخلاف امر پروردگار قدمی بر ندارد.
منبع : تحف العقول ،ص91
11- حضرت امام سجاد (علیه السّلام) می فرمودند: به نظر من جمیع سعادات و نیکیها در این است که آدمی از آنچه در دست مردم است قطع طمع و امید نماید.
منبع : کافی جلد 2 ص 148
12- حضرت رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) می فرمودند: بدبخت آن است که در رحم مادر گرفتار شقاوت شود و خوشبخت کسی است که در شکم مادر سعادتمند باشد.
منبع : بحار جلد3 ص44
13- رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) می فرمودند: گاهی سعید شقی و بدبخت می شود و گاهی شقی به راه سعادت و خوشبختی می رود.
منبع : تفسیر روح البیان جلد اول ص104
14- حضرت امام علی (علیه السّلام) می فرمودند: خوشبخت و سعادتمند کسی است که از دیگران پند پذیرد و خود را به پاکی پرورش دهد و شقی و بدبخت کسی است که از تمایلات نامشروع و غرور خویشتن فریب خورد و به ناپاکی بگراید.
منبع : نهج البلاغه ملا فتح الله ص149
15- از حضرت امام سجّاد (علیه السّلام) حدیث شده که حضرت رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) در آخر خطبه ی خود فرمودند: خیر و سعادت برای کسی است که اخلاقش پسندیده و خُویَش پاک باشد، باطنش نیکو و ظاهرش خوب باشد، مازاد اموال خود را انفاق کند و از اداء سخنان زائد امساک نماید و با همه ی مردم به عدل و انصاف رفتار کند.
منبع: کافی،ج 2، ص 144
16- حضرت امام علی (علیه السّلام) فرموده اند: آرمیدن در آغوش تنبلی و بطالت ، دوری جستن از خوشبختی و سعادت است.
منبع : غررالحکم،ص 729
17- حضرت رسول اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلّم) فرموده اند: خوشبخت کسی است که آیین اسلام را پذیرفته و به قدر معاش خود درآمد دارد و قوای بدنش نیرومند است.
منبع: بحار15،قسمت2،ص236
18- اسحق بن عمار از حضرت امام صادق (علیه السّلام) شنیده است که فرموده اند: با فلاح و رستگاری مردان با ایمان، خداوند فرزندان و فرزند زادگان آنها را خوشبخت و رستگار می کند.
منبع: بحار،ج15،ص178
19- حضرت امام موسی بن جعفر (علیه السّلام) روایت شده که فرمودند: خوشبخت، انسان با ایمانی است که برای گذراندن زندگی درآمد کافی داشته باشد.
منبع: بحار15،قسمت2،ص236
20- حضرت امام علی (علیه السّلام) می فرمودند: جسم آدمی شش حالت دارد: سلامت و مرض، مرگ و حیات، خواب و بیداری. جان آدمی نیز دارای این شش حالت است : حیات جان، علم است و مرگش جهل، مرض جان شک وتردید است و سلامتش یقین، خواب جان غفلت و بی خبری است و بیداریش حفظ و مراقبت است. سعادت و خوشبختی نصیب کسی است که جانش به علم زنده و با یقین سالم و با مراقبت بیدار باشد. اسلام تفکر و به کار انداختن عقل و مطالعه ی کتاب خلقت را بهترین و بزرگترین عبادت شناخته است و در این باره آیات و اخبار بسیاری رسیده است .
منبع : بحار 14ص398
مادران عفیف
21- یکی از خوشبختیها و سعادت انسان پاک دلی و عفت اخلاقی مادر است. حضرت امام صادق(علیه السّلام) می فرمودند: خوب و خوشبخت کسی است که مادرش دارای گوهر های گرانبهای عفت و طهارت فکر باشد.
منبع : بحار جلد 23 ص79
22- حضرت امام علی (علیه السّلام) در ضمن وصایای خود به حضرت امام حسین (علیه السّلام) فرموده اند: خوشبخت و رستگار کسی است که علم و عملش، دوستی و دشمنیش، گرفتن و رها کردنش، سخن گفتن و سکوتش، رفتار و گفتارش تنها بر اساس رضای الهی استوار باشد و بر خلاف امر پروردگار قدمی بر ندارد.
منبع : تحف العقول ، ص91
23- حضرت امام علی (علیه السّلام) فرموده اند: موقعیکه فرومایگان در بین مردم سروری و بزرگی بدست آورند آروزی خوشبختی و سعادت آن جامعه از میان می رود و درهای ترقی و تعالی به روی مردم، بسته می شود.
منبع: غررالحکم،ص312-427
24- حضرت امام علی (علیه السّلام) فرموده اند: کسی که به خودشناسی دست یابد، به بزرگ ترین سعادت و کامیابی رسیده است.
منبع: محمد حسین طباطبایی، المیزان فی تفسیر القرآن، ج6، ص173